inside a Parisian Hôtel Particulier that is both an art gallery and a Zen spa | Architectural summary

0

A stereotypical Parisian way of life is historically associated with the pursuit of the good things. Extravagant settings, sophisticated indulgences, and a propensity for beautiful objects may be what comes to mind, but rarely one comes across a project that sums it all up so perfectly. French design firm The Berre Vévaud, composed of Raphaël Le Berre and Thomas Vevaud, have designed a family house in the image of Parisian luxury in a private mansion in the 16th arrondissement of Paris. “We wanted to create a house that would enchant their everyday life,” the couple said of the space, a three-story townhouse owned by an art collector couple and their two children, “mixing the art of living and comfort “.

The art of living is certainly at the heart of this project, but before decorating, the designers had the task of transforming the historic townhouse into a functional house. “We were struck by the large volumes of the original architecture and the incredible amount of light,” they say of their collective first impression of the property, which was to be “significantly redesigned”. Starting with the living room, dining room and kitchen on the first floor, “we designed an open plan layout to maximize the natural light inherent in the original architecture,” they add. Several clever interventions have been employed to carve out the volumes while maintaining an intuitive flow within its decadent original character. “We decided to build a mezzanine to break the six-meter-high ceiling,” the couple explains. This decision incorporates an elevated platform overlooking the dining room, which has been converted into an office.

This office-side perch offers a view of an enchanting olive tree.

A charming outdoor space serves as a green setting.

While the mezzanine allowed them to intelligently use verticality (and elevate the line of the inhabitants’ eyes to the level of the elaborate crown moldings), the opening of the adjacent walls also allowed them to create a larger room laterally. and frame the views between the two large public spaces. From the living room you can peek into the dining room, where a cloudy gold leaf canvas by Anne Féat Gaiss hangs now. Just below, the designers placed a black round-legged cabinet by Olbia, while minimal chairs by Sophie S’Assoit for Dada House surround a custom marble table, which sits under a vintage 1950s eight-armed chandelier.

Looking in the opposite direction into the living room, one is greeted by murals by Martin Berger, black wood sculptures by Charles Kalpakian, Ignazio Gardella armchairs, and a cantilevered bronze coffee table by Yann Dessauvage. Finally, a carved screen in cut brushed oak veneer has been added to impose a partition between the seating area and the entrance elevator, which leads to street level one floor below. “The inspiration for our designs comes from a combination of materials and textures,” the couple say of their design credentials. “From the Art Deco period to the bold colors, shapes and forms of the Memphis movement.”

A large skylight makes it possible to highlight a circular jacuzzi in the spa area of ​​the house.

Le Berre Vevaud’s architectural ingenuity may have turned the stately townhouse into a family abode, but it was their ability to interpret the couple’s vast art collection in a domestic setting that really put their work into focus. go. For example, in the hallway, they casually hung a 17th-century portrait of Hans Hansen Rasch above a Belize bronze console that they themselves designed. In a room, a Sophie calle the photograph — not far from a rose-and-gold patterned screen from Gournay by designer duo David / Nicolas and a custom-designed bed — is displayed in such a modest way that it could easily be mistaken for a family snapshot. The house doesn’t just serve as the backdrop for the couple’s extensive art collection, which spans “a multitude of styles.” . . of sculptures, photographs and modern and contemporary paintings. . . with classic paintings ”- it also includes a 1,000 square foot spa.

This is where Le Berre and Vevaud, who redesigned part of the ground floor courtyard for the Zen zone, really let their creativity run free. “We wanted the space to immediately evoke the ambience of a spa,” they explain, “so we designed the staircase that descends with dark materials to create a subdued and decorated atmosphere. [it] with waxed concrete to mimic the natural textures of stones. Under a mesh skylight, they built a raised platform to house a circular jacuzzi, while opposite they installed a shower room and a hammam sauna decorated with a constellation of tiny mosaic tiles designed in collaboration with the ceramic brand Beton Blanché. “The concept behind the wellness area was to imagine a space where owners could be transported to a tranquil environment in the comfort of their own home. An appropriate summary, one might argue, for the purpose of the whole project.

Share.

Comments are closed.